VANCSÓ, Ödön (Eötvös Loránd University, Budapest)

Találkozásom Pólya Györggyel mint kezdő tanár és mint matematika-didaktikus 

Egy személyes jellegú előadás arról, hogy, mint kezdő tanár és mint didaktika kutató hogyan találkoztam Pólya Györggyel és miként használtam heurisztikus módszereit a tanításban. 

Vancsó Ödön az ELTE Matematikatanítási és Módszertani Központjának vezetője, habilitált adjunktus. Egy 5–12. osztályok számára írt Matematika tankönyvsorozat készítésében sorozatszerkesztőként és a valószínűség-számítás témakörének szerzőjeként vett részt, ennek révén kezdett el Varga Tamás munkásságával foglalkozni. Rendszeres előadó a Varga Tamás Módszertani Napok évenkénti rendezvényén, melynek 2014 óta egyben fő szervezője is. Folyamatosan részt vesz a Bayes-statisztika tanítása területének nemzetközi kutatásában, erről írta matematikadidaktikai PhD-disszertációját is 2005-ben. Három, a matematikatanítás korszerűsítésével foglalkozó EU-projekt (DQME-I, II [2004–2007; 2008–2010], LEMA [2007–2009]) hazai vezetője volt.
1997-től közreműködött az új matematikaérettségi előkészítésében és kidolgozásában. A matematikai tételkészítő bizottság tagjaként dolgozott 2005-től 2013-ig, a bizottság elnöke volt 2010 és 2012 között. Az érettségi eredményeiről és problémáiról szólt habilitációs disszertációja, amelyet a Klagenfurti Alpen-Adria Egyetemen védett meg 2015 januárjában, és amelyet 2016 júniusában honosíttatott az ELTE-n. Tagja a Bolyai János Matematikai Társulat Oktatási Bizottságának, az ELTE TTK Oktatásmódszertani Centrumának és a Német Matematikatanítási Társaságnak (Gesellschaft für Didaktik der Mathematik, GDM). Tevékenyen részt vesz a GDM Stochastik munkacsoportjában, 2015 óta az Arbeitskreis Ungarn-találkozók társvezetője. Az ELTE Matematika Doktori Iskola 2016 szeptemberében indult Matematikadidaktika programjának előkészítésében vezető szerepet vállalt, tagja az intézmény Doktori Tanácsának is. A Debreceni Egyetem hasonló programjában 2008 óta témavezető és oktató.

MTA BTK

 

Kisfaludy Galéria

 

NKA

Loczy logo

Free Joomla! templates by AgeThemes